Ердоган говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който

...
Ердоган говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Турция. Ердоган: Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО /видео/

Ердоган приказва на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, който дойде на работно посещаване в Турция. Срещата сред двамата водачи се състоя в президентския замък " Вахдеттин " в Истанбул. Разговорите сред двамата водачи продължиха два часа, показва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 

Продължаваме да преговаряме както с Русия, по този начин и с Украйна за замяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция идващия месец. И ние още веднъж ще имаме опция да обсъдим въпроса " на четири очи ". Ще продължа да организирам телефонни диалози с него, съобщи Ердоган.

 

Турският държавен глава съобщи още, че Турция поддържа удължаването с две години на „ зърнената договорка “.

 

Анкара чака договорката за зърното, която изтича на 17 юли, да бъде удължена с най-малко три месеца. В същото време тя поддържа удължаването на съглашението с две години, посочи Ердоган.

 

Надявам се, че съглашението за зърнения кулоар ще бъде удължено още веднъж след 17 юли. Очакваме то да бъде удължено най-малко с три месеца, само че сме за удължение за две години, сподели той.

 

Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли м. година сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. В Истанбул бе открит Съвместен координационен център, който инспектира товарите. 

 

На конференцията със Зеленски Ердоган сподели още, че Анкара продължава да поддържа Киев, като добави, че Турция ще продължи да поставя старания за реализиране на мир сред Украйна и Русия, осведоми Анадолската организация.

 

От началото на спора ние сме солидарни с Украйна, като предоставяме съответна помощ в доста области - в политическата и икономическа сфера, както и в региона на сигурността. Ние бяхме и страната, която постави най-интензивни старания за преустановяване на войната посредством договаряния, учредени на интернационалното право, съобщи турският президент.

 

Ердоган приказва и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО.

 

Украйна безспорно заслужава участие в НАТО, посочи турският президент.

 

Украинският президент Володимир Зеленски на собствен ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната поддръжка.

 

Благодаря на Турция, че поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, сподели Зеленски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР